Tuesday 23 October 2012

JOM MASAK

Assalamualaikum... salam syg untuk yg tgk entry ni...

Ha...hari ni sy ngah rajin untuk search 2,3 resepi berasaskan daging...hehehe...ya la...2,3 hari lagi dah nk aidiladha...so...mcm biasa la...mcm setiap tahun...mesti penuh daging dalam peti sejuk tu..sampai tak de space kan....hehehe...

So,tu yg ringan tgn nk cari resepi..buat ke idak ke..tak tau la..yg penting ready kot rajin...tp cari resepi untuk org mls mcm sy je la...heheheh...ok..resepi yg pertama...daging goreng kunyit..sebenarnya..dah pandai dh wat daging ni..sebab selalu tlg mak buat dah..tp saja la cari gak sebab dia ada tambah bahan lain...apa bahan nya...jom tgk..tp semua resepi ni sy copy paste dari www.myresepi.com



DAGING GORENG GARAM KUNYIT


Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 200-300gm daging mentah
  • serbuk garam dan serbuk kunyit (kunyit hidup pun boleh)
  • minyak masak
  • bawang merah 2-3 biji dimayam
  • bawang putih 1 biji dimayam
  • bawang besar (kulit kuning/oren) 1 biji dimayam bulat
  • lada merah 1 biji (atau cilipadi beberapa biji jika hendak lagi pedas) dihiris serong
  • optional: kacang panjang yg telah dipotong atau kicap manis cap kipas udang

Cara-cara:

  1. hiris daging (ikut kebiasaan masing2, jgn terlalu nipis atau terlalu tebal)
  2. perap hirisan daging dgn garam dan kunyit secukup rasa sekurang2nya 20 minit
  3. panaskan kuali tanpa minyak untuk beberapa saat dan kemudian masukkan daging perap ke dlm kuali. 'goreng' daging tanpa minyak untuk mengeringkan air daging dan supaya daging 'masak'
  4. apabila air daging kering, masukkan minyak masak dan goreng seperti biasa
  5. apabila warna daging berubah dari warna yg pudar kpd warna yg gelap seperti hendak garing, masukkan bawang merah dan bawang putih yg dimayam tadi. goreng hingga layu. kemudian, masukkan hirisan bawang besar dan lada. gaul rata dan goreng sehingga semuanya garing
  6. apabila semua garing, lauk sudah siap. hidang dgn nasi panas atau makan dgn roti. cicah dgn budu dan makan dgn nasi panas lagi sedap yum yum
  7. variasi lauk ini #1: tambah kacang panjang yg dipotong ketika menggoreng, sebelum dihidang. ada org masukkan carrot, bunga kobis ataupun kobis
  8. variasi lauk ini #2: sebelum selesai menggoreng, masukkan kicap manis cap kipas udang dan gaul rata. variasi ini menjadikan lauk ini menjadi daging goreng kicap


DAGING HITAM MANIS


Bahan-bahan ( 6 orang ):

  • 500g daging - dihiris nipis
  • 1camca teh serbuk kunyit
  • garam
  • 200ml minyak masak
  • 7 bj bwg merah *
  • 5 ulas bwg putih *
  • 1/2 cwn kicap pekat
  • 1/4 cawan cuka
  • sedikit gula
  • 3 sudu teh lada hitam -ditumbuk
  • 2 labu bawang besar- potong dadu
  • 3 bj cili hijau dan 3 bj cili merah
  • * ditumbuk bersama
  • 60g halia*
  • Cara-cara:
  1. Perap daging dengan kunyit dan garam lehih kurang 15 minit
  2. Goreng daging kira-kira 5 minit
  3. masukkan bahan yang ditumbuk bersama2 tadi dan masak hingga masak
  4. bila daging dah masak masukkan kicap, cuka, gula dan lada hitam. biarkan masak
  5. akhir sekali masukkan bawang besar, cili hijau dan cili merah. Taraa siaplah. boleh dimakan.


Dua dulu cukup la..ada lagi 1 resepi bergedil daging..yg tu BFF yg share...tq Matun...nk balik lunch dah...tgk benda mkn mmg cpt lapar... :D

No comments:

KLIK!KLIK!ENTRY PENA

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...