Wednesday 11 January 2012

LOYANG KE GOYANG????

Ha..ni saja la nak share pengalaman pertama saya buat kuih tradisional ni...kuih loyang..ada orang panggil kuih goyang...ada orang panggil kuih ros..macam-macam la..saja la mintak tolong mak ajarkan buat kuih ni..konon2 nak belajar la kan...mak pun ajar la kitorang 3 beradik ni buat...tapi test sikit dulu takut tak jadi....

Bahan-bahan:
1.Tepung beras 500gm
2.Santan siap beli kat kedai RM2(santai fresh tau...santan segera tak sodap)
3.Telur gred C 2 bijik
4.Garam dan gula secukup rasa
5.Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara:
1.Bancuh semua bahan 1 hingga 4.(jangan cair sangat jangan pekat sangat..agak2 je)
2.Panaskan minyak dan letak acuan dalam minyak tu biar betul2 panas
3.Bila dah panas baru la celupkan dalam adunan tadi..tp jangan celup semua sebab nanti dia tak nak tanggal dari acuannya.(nak tau macam mana acuan dah betul2 panas,masa letak dalam tepung tu dia berbunyi macam kita menumis..hehehehe)...Kalau acuan tak panas..maka tak jadi la...huhuhu...
4.Letak acuan yang dah di celup tepung dalam minyak dan tunggu dalam 30 saat pas tu angkat acuan dan goyangkan acuan...bila dia dah tertanggal,goreng la sampai kekuningan dan angkat....

Saya pun masa celup kali pertama memang tak jadi la...tersilap celup penuh bunganya...jadi dia tak nak tanggal la...buat 2,3 kali baru la jadi....jom la sama2 kita buat...seronok....puas dapat makan kuih loyang yang tak berapa nak kembang bunganya buatan sendiri...hehehehe...

ADUNAN YANG TELAH SIAP DI BANCUH

DAH CELUP DALAM ADUNAN BIARKAN SELAMA 30 SAAT

SELEPAS 30 SAAT JOM KITA GOYANGKAN DIA

TARAAAAAA...TOSKAN MINYAK NYA

MASUKKAN DALAM TONG DAN SEDIA UNTUK DI HIDANG BERSAMA TEH DAN KOPI..HEHEHE

No comments:

KLIK!KLIK!ENTRY PENA

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...